24 Eylül 2019 Salı 14:25
Amerika İşçi Alımı Şartları ! ABD Alım Yapılan Meslekler ve Çalışma Koşulları

ABD’nin iş imkânlarından faydalanmak için kişilerin belli koşulları sağlamış olmaları gereklidir. Öncelikle çalışma izni gerekmektedir. Daha sonra iş yerlerinin belirlediği düzeyde dil yeterliliğinin bulunması ve diploması olup mesleğini yapmak isteyenlerin diploma denklik işlemlerini halletmeleri zorunludur. Bu koşulları sağladıktan sonra şahıslar kendilerine uygun ABD iş imkânları için başvurularını yapabilmektedirler.

ABD’de Çalışma İçin Dil Yeterlilik

ABD’de çalışabilmek adına dil yeterliliğini kanıtlamak için herhangi bir kurumdan alınmış sertifika yeterli değildir. ABD ve Avrupa ülkelerinde geçerli bir kurumdan dil yeterliliğini gösterir belge alınmalıdır. Amerika ve Avrupa ülkelerine eğitim ya da çalışma için gidenler için en çok kabul edilen iki kurumun sınavı Cambridge Üniversitesi ve British Council’in beraber yürüttüğü IELTS ve ABD destekli TOEFL sınavlarıdır.

Dil bilgisi, kelime bilgisi, okuma, yazma, dinleme ve sözlü iletişim TOEFL bilgisayar üzerinden yapılan bir sınavken; dinleme-okuma-yazma-konuşma becerilerini sınayan IELTS’de konuşma ve dinleme becerisi sınanırken yüz yüze konferans yapılmaktadır. IELTS sınavında akademik alanda çalışacak ve eğitim alacaklar için ve iş başvurusu için IELTS akademik ve IELTS genel olmak üzere iki alan vardır.

Kişiler çalışacakları meslek grubuna istenen yeterlilik seviyesine ve çalışacakları kurumun tercihine göre bu sınavlara girerek denklik sertifikası alabilirler.

ABD Çalışma Vizesi

ABD için çalışma vizesi alırken mesleğe göre geçici veya kalıcı çalışma vizeleri mevcuttur. Bu vizeleri alabilmek için Türkiye üzerinden iki kanal mevcuttur. Bunlar İstanbul Amerika Başkonsolosluğu ve Ankara Amerika Büyükelçiliği’dir. Çalışma vizesi almak için bu kurumlara şahsi olarak başvuru yapmak gerekmektedir. ABD iş imkânları için vize türleri ve gerekli evraklar aşağıda verilmiştir.

Geçici vizeler: H-1B vizesi (bir konuda uzmanlaşmış özel mesleğe sahip kişiler için 3 yıllık), H-2A (sezonluk tarım işçileri için), H-2B (mevsimlik, sezonluk tarım dışı işçiler için), H3 (staj ve özel eğitim için gidenler), ABD O vizeleri (Sanat, bilim, iş dünyası, eğitim ve atletizm gibi dallarda uzmanlaşmış olağanüstü yetenekli ve başarılı kimseler), Amerika P vizesi (sanatsal ve spor dallarında performans için koçluk yapanlar), Amerika R vizesi (din görevlileri için 30-60 ay),

  1. Nüfus cüzdanı / T.C. Kimlik fotokopisi
  2. Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
  3. 2 adet biyometrik fotoğraf (Güncel, arka fon beyaz)
  4. Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  5. Şahsi Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
  6. DS 160 Formu (online, İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir.)
  7. I-129 Formu (Vize başvurusunda bulunan kişinin ABD'deki işvereni tarafından temin edilmelidir)

Kalıcı vizeler: E1 (uluslararası ticaretçi vizesi), E2 (yatırımcı vizesi)

  1. Nüfus cüzdanı / T.C. Kimlik fotokopisi
  2. Seyahat sonrasında en az 6 ay süreyle daha geçerli Pasaport ve eski pasaportlar (varsa)
  3. Güncel, arka fonu beyaz, 2 adet biyometrik fotoğraf
  4. Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
  5. Online doldurulmuş DS-160 Formu
  6. Antetli kâğıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi
  7. Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
  8. Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
  9. Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
  10. Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
  11. SGK (4b) Hizmet dökümü
  12. MRV ücret sayısını gösteren makbuzunuz ya da çıktınız.
  13. Gerekirse Form G-28 ile birlikte asıl başvuru sahibi adına tamamlanmış DS-156E formu
  14. Firmayı ve E vizesinden yararlanan kişiyi tanıtan önyazı. (Önyazı, firmanın ve çalışanın E vizesine uygunluğunu göstermelidir.)
  15. 5 yıllık iş planı ve eğer mevcut bir firma ise son 3 yılın vergi beyanı
  16. Şirketin mülkiyet kanıtı ve şirket tescil belgesi
  17. Ticari faaliyetleri ve gerçek değeri gösteren kanıt
  18. Ofis / mal veya kira anlaşmalarını gösteren satın alma sözleşmesi
  19. ABD Göçmen Vizesi

ABD Göçmen Vizesi

ABD göçmen vizesi ile kişiler kalıcı yaşama ve çalışma iznine sahip olurlar. Bunun için Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu onaylı bir başvuru bulunması ön koşuldur. Amerikan vatandaşı veya göçmeni olan birisinin yada bir işverenin desteği ile göçmen vizesi alınabilir.

Aile dayanaklı göçmen vizeleri

Nişanlılık vizesi

İşveren dayanaklı göçmen vizesi

Green Card

ABD Green Card Alma

ABD için Green Card almak kişiye çalışma ve oturma iznini süresiz vermektedir. Bunun için kişilerin başvuru yapması veya çekilişe katılması gerekmektedir. Green Card hakkında bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Green Card sahibi olan birinin birinci derece akrabaları (eş ve 21 yaş altı çocuklar) gidebilir.
  • İşverenler aracılığı ile Green Card çıkış süresi 1-5 yıl arasında değişmektedir.
  • Green Card çekilişine belli bir ücret karşılığında belirlenen tarihler arasında katılarak çekiliş kazanma sonucu alınabilir.

ABD Diploma Denklik İşlemleri

ABD’de diploma denklik işlemleri özel şirketlerce verilmektedir. Bakanlık ve devlet bu konuda bir programa sahip olmadığı için kişiler bunun için kurulmuş farklı ücretlerde istediği derecede genel bir rapor, ortalamaları da veren daha detaylı veya ders içerikleri ve alındığı fakülteleri içeren (subject analysis) bir rapor olmak üzere üç çeşit değerlendirme alabilmektedir. Belgeler kişilerin hizmet alacağı kuruma, rapor derecesine ve meslek türüne göre değişmektedir; fakat genel olarak

  • İngilizce ’ye çevrilmiş diploma
  • Kapalı ve damgalı zarf içerisinde öğrenci işlerinden onaylı İngilizce transkript

İstenmektedir. Diploması işveren kurumun talep ettiği koşullarda denklik gören kişiler ABD iş imkânları ile kendi mesleklerinde para kazanabilirler.

Yurt dışı ve Amerika işçi alım ilanlarını yakından takip etmek için mobil uygulamalarımızı indiriniz.

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

İnstagram Sayfamız için TIKLAYINIZ

Haber Kaynağı: Kamuilanlari.com

Son Güncelleme: 24.09.2019 13:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.