EğitimGündem

MEB’den ‘Sınıf annesi’ açıklaması geldi!!

Okullarda velilerden seçilen “Sınıf Anneleri” özellikle sosyal medya üzerinden gündem olması ile birlikte, MEB, 81 ile bulunan okullara yazı göndererek, ‘Sınıf annesi’ açıklaması yaptı. MEB tarafından yapılan açıklama psikolog ve eğitim uzmanlarına tarafından değerlendirildi.

Sınıfın mevcut ihtiyacı için, para toplayan, ders araç-gereçlerini temini sağlayan sınıf annelerinden bazılarının, derslere müdahil oldukları hatta, kişilerin kişisel verilerin korunmasına yönelik aykırı davranışlarda sergilemesi nedeniyle, öğretmen dışındaki kimsenin eğitim ortamına müdahale edilmesinin yasaklandığı bilgisi verildi. Konu ile ilgili “psikolog ve eğitim” uzmanları açıklamada bulundu. Detaylar işte sizlerle…

Sınıf annesi uygulaması yasaklandı!

Sınıf annesi uygulaması ülke genelinde birçok okulda uygulanarak, öğretmen yerine velililerle iletişim kurarak, sınıf ile ilgili gerekli araç gereç gibi sorunların çözüme kavuşturması için uygulanan faydalı bir yöntem olurken, bazı sınıf anneleri bu durumu kendi lehine kullanması ve öğrenciler üzerinde baskı kurmasının, özellikle sosyal medya üzerinden büyük gündem konusu olması ile birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı, konu ile ilgili son noktayı koydu. MEB konu ile ilgili değerlendirme yaparak, okullarda “sınıf annesi” ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara müsaade edilmeyeceği bildirdi.

Psikolog ve eğitim uzmanlardan açıklama geldi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 81 ile bulunan okullara, sınıf annesi ve benzeri adla, mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi, bu konuda okulların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladığı açıklaması ile ilgili, psikolog ve eğitim uzmanlarına tarafından yapılan açıklama şu şekilde yer alıyor;

Psikolog Hacer Yücetürk, Bir ortamda pedagojik bilgiye sahip olmayan, velinin devamlı suretle okulda bulunması, özellikle öğrencilerle yakın ilişkiye geçmesinin çok doğru olmadığını ifade ederken, bazı uzmanlara ise sınıf anneliği belirli sınırlar kapsamında yapılmasının faydalı olacağı yönünde açıklama geldi.

Eğitim uzmanı Nur Erdem Özeren ise, işleyişi yapılandırılarak ve aynı zamanda da denetlenebilir olsa  aslında faydalı bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, kendi çocuğuna ayrıcalık isteyen sınıf annelerinin faydalı bir uygulamayı faydasız hale getirmiş olduğuna dikkat çekti.

Sonuç olarak, öğretmen dışında kalan kişilerin, eğitim ortamlarına müdahale etmesi eğitimin niteliğini bozarak, pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğu fikri paylaşıldı.

İlgili Makaleler