Ekonomi

2023 özel okul fiyatları belli olmadan fahiş artış velileri ayaklandırdı! Yetkililer duruma el attı: ÜFE’ye bağlı yüzde 65 artırıldı!

2023 yılı özel okul fiyatları netleşti. Pek çok aile yeni yıla girmeden okul fiyatlarındaki  artıştan şikayette bulunmuştu. Veliler henüz yeni yıla girmeden zamlı rakamlar oluşmaya başladı, yorumunda bulunuyordu. Fakat yeni yılla beraber tüm özel okul fiyatları tek tek belli olmaya başladı.

Cumhurbaşkanı tarafından yeni yılda özel okullara yönelik uygulanacak fiyat artışının %36 rakamını geçmemesi gerektiğini ifade etmişti. Fakat 2023 yılı için konu üzerine henüz bir açıklamada bulunmamıştı. Öte yandan özel okulların kayıt ücretlerine yönelik yavaş yavaş zam yaptıkları da ortaya çıktı. Bakan Özer son dakika açıklamasında bulundu.

HÜKÜMET GEÇEN YIL %36 ZAM DEDİ! BU YIL FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ!

Çocuklarına daha iyi bir gelecek sunabilmek için ailelerin özel okul arayışları başladı. Hedefte Türkiye’nin farklı bölgelerinde ön plana çıkmış TED, Bilfen kolejleri, Rönesans koleji, Işık okulları, Enka okulları, Uğur okulları, NEF koleji ve benzeri farklı ve bilinen özel okullar araştırılmaya başlandı.

Öte yandan ilginç olan ise sosyal medya hesabı üzerinden anlık olarak yapılan paylaşımlar sonrası özel okulların pek çoğunun %100 zam yaptığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz sezon için “En fazla %36’lık zam yapılabilir” söyleminde bulunulmuştu. Bu yıl için henüz net bir rakam belirlemezken bazı okullar şimdiden kendi fiyatlarını belirlemeye başladı. Duruma Bakan Özer el attı. Özel: “Bu sene değişikliğe gidiyoruz” dedi. ÜFE yerine TÜFE’yi baz alarak yeni yılda %65 zam uygulama kararı verdik, dedi.

ÖZEL OKULLARIN 2022-2023 FİYATLARI NE KADARDI?

Şu anda ilkokul, ortaokul ya da lise öğrencileri düzeyinde eğitim sunan özel okullara yönelik 2023 ve 2024 yılını kapsayacak yeni zamlı fiyat listesi belli olmadı. Resmi bir açıklama henüz gelmiş değil. Fakat bazı özel okullar kendilerince yeni bir zam oranı oluşturdu bile. Pek çoğunun geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı tarafından sunulan %36 olarak belirlenmiş sınırı aştığı da fark edildi.

Popüler kolejlerde son durum neydi? Bu da merak edilmeye başlandı. Geçtiğimiz yılın fiyatları TED, Bilfen, Uğur okulları, Işık okulları için ne kadardı? Araştırılmaya başlandı. Sayılı özel okullarda anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde ödenen rakamlar değişiyor. TED kolejinin 2022-2023 sezonunda anaokulu öğrencileri için aldığı rakam 139 bin 800 TL’yi görüyor. İlkokul 1. sınıf için bu rakam 66 bin 975 TL. Ortaokul 5. sınıftan itibaren 78 bin 845 TL. Lise hazırlık sınıfları için 79 bin 690 TL. Lise 10, 11, 12. sınıflar için 69 bin 400 TL ödenmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler