Ekonomi

Ne Zaman Emekli Olabilirim?

Emekli olma yaşı her çalışanın yaşamını ilgilendiren bir dönüm noktasıdır. Kimileri emeklilik hakkını elde ettiği gün emekli olmakta kimileri ise yaş hadleri onların çalışmasına müsaade edeceği sürenin sonuna kadar çalışmaya devam etmektedir. 

Emeklilik Yaşı Nasıl Belirlenir?

1999 öncesi emeklilik tablosu kadınlar için 38 erkekler için ise 43 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak bu yaşların çok erken olduğu ve çalışma hayatının olumsuz etkilendiği düşüncesiyle emeklilik yaşı ve prim ödenecek gün sayısı 1999 tarihinden sonra çalışma hayatına girenler için arttırılmıştır.

1 Ocak 2048 itibariyle emeklilik yaşının 65 olması planlanmakla birlikte yeni sistemde kişilerin emekli olacağı yaş kişiden kişiye, çalışılan sigorta kolundan doğum tarihine farklılık göstermekte ve emeklilik yaşını hesaplamak için Sosyal Sigortalar Kurumu’na ait hesaplamalar esas alınmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Yaşı Hesaplama Nasıl Öğrenilir?

Emeklilik planları yapanlar “ne zaman emekli olabilirim ne kadar maaş alabilirim” şeklinde sorular sormakta ve bu soruların cevabını merak etmektedir. SGK iki yolla kişilerin emekli olacağı yaşı meraklılarına cevaplamaktadır. Birinci yöntem bilgilendirme amaçlı e devlet üzerinden emeklilik yaşının öğrenilmesidir. Öncelikle e devlet üzerinden Sosyal Sigortalar Kurumu sekmesi tıklanmalıdır. Burada bulunan “normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim” sekmesi tıklanarak emeklilik yaşı öğrenilebilmektedir.

E-Devlet üzerinden emekli olma durumu sorgulama satırında istenilen bilgilerin doğru girilmesi emekli yaşının hesaplanmasında büyük öneme sahiptir. Burada vatandaşlardan hangi sigorta kolunda çalıştıkları ve işe başlama tarihleri sorulmaktadır. Sigorta kolu olarak 4A; iş yerinde sözleşmeli olarak çalışanları yani SSK çalışanlarını, 4B; primlerini Bağ kur üzerinden ödeyenleri, 4C ise geçici sözleşmeli personeli kapsamaktadır. Sigorta kolu ve bu sigorta kolunda işe başlama tarihini doğru girerek kişinin ne zaman emekli olacağı ve kaç gün prim ödemesi yapması gerektiği belirtilecektir.

İkinci emekli yaşını öğrenme sistemi ise SGK ana sayfasında detaylı emeklilik yaşı ve maaşı hesaplama yöntemidir. Ne zaman emekli olurum sayfasında bazı bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi sonrası alınacak maaş ve emeklilik tarihi net olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sayfada kişinin yaşı, cinsiyeti, işe başlama tarihi, SGK prim gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, askerlik borçlanması, yurtdışı çalışma süresi ve 3600 günlük prim gün sayısını doldurma tarihi gibi süreler girildiği taktirde kişinin emeklilik yaşı ve alacağı tahmini maaş ortaya çıkarılmaktadır.

Her iki durumda da ortaya çıkarılan sonuçlar geçici ve tahmini sonuçlar olmakla birlikte kesin emeklilik tarihi esas alınırken resmi kurumların elinde bulunan hizmet süreleri esas alınmaktadır. Ayrıca SGK sisteminde emeklilik tarihi hesaplanırken prim ödenen gün sayısı ve çalışılan gün sayısı 365 gün değil 360 gün olarak hesaplanmaktadır.

Kamuilanlari.com Özel İçerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir