Ekonomi

Staj Sigortası Emeklilik İçin Başlangıç Sayılacak Mı? İşte Merakla Beklenen Sorunun Cevabı

Staj Sigortası Nedir? Ne gibi durumlarda yapılır?

Staj sigortası, staj yapan öğrencilerin,yeni mezunların veya yeni bir işe giren işçilerin, iş süresi boyunca iş kazası ya da mesleki hastalıklara karşı korunması için yapılan zorunlu sigorta kapsamına giren bir sigorta türüdür. Bu sigorta anne ya da baba üzerinden sağlanmaktadır. Staj sigortası, kişinin sağlık alanında sigortadan yararlanabilmesini sağlar. Fakat staj süresinde yapılan zorunlu staj sigortası günlerinin emekliliğe hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Staj ve emeklilik hakkındaki konu, 2019 yılı başlarında konuluşmuş ve kabul edilmemişti. Peki Staj Sigortası Sigorta Numarasının Giriş Tarihi Kapsamında Emeklilikte Başlangıç Sayılır mı?

stajyer ile ilgili görsel sonucu

Stajyer olarak bir yerde çalışan ve çalışmaya devam eden milyonlarca öğrencinin, gencin ve hatta yeni işlerine stajyer olarak başlayan vatandaşların akıllarındaki ilk soru ‘Sigorta başlangıcı emeklilik için katkı sağlayacak mı?’ oluyor. Yasayla belirtilen çerçevede emekliliğin sigorta başlangıç kapsamları da belirlenmiştir. Belirtilen yasaya göre staj ya da çıraklık sigortası emeklilik için başlangıç sayılmamaktadır. Bunun için yasada değişiklik yapılması ve kanuni düzenlemelerin yapılası şartı vardır. 2019 yılında görüşülen torba yasa içerisinde staj sigortasının emeklilik için sayılması şartı da bulunuyordu. Torba yasa kabul edilse de staj sigortasının emeklilik için sayılma maddesi reddedilmişti. Meclisin açılmasıyla birlikte yeni bir torba yasanın çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu.

stajyer işçi ile ilgili görsel sonucu

Staj sigortasında iş kazası, meslek hastalığı ya da normal hastalık primleri ödenmektedir. Ancak bu sigortada uzun vadeli emeklilik primleri ödenmemektedir. Dolayısıyla stajyer sigortası emeklilikte başlangıç olarak kabul edilmiyor. Şu an için staj sigortası emekliliğe etki etmemektedir. Staj Sigortası Sorgulama İşlemi Staj sigortanızı e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Öncelikle e-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Sonrasında sistemde bulunan arama yerine SGK-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü menüsünden ya da SGK-4A Hizmetleri-4A Tescil Kaydı yazarak staj sigortanızı kolay bir şekilde sorgulayıp öğrenebilirsiniz. Staj Sigortası SSK Başlangıcı Sayılır mı? E-devlet üzerinde staj sigortasının başlangıç tarihlerini görebilirsiniz. Ancak bu sigorta maalesef SSK başlangıcı olarak kabul edilmemektedir. Eğer staj sigortanızın emekliliğe etki etmesini istiyorsanız borçlanma yapılanması yapmanız gerekmektedir.

Çıraklık Sigortası Emeklilikte Başlangıç Sayılır mı?

Çıraklık sigortası da emeklilik için başlangıç olarak kabul edilmemektedir. Emeklilik kapsamına alınması için mecliste yapılacak bir yasa değişikliği gerekmektedir. Ayrıca staj sigortasının emeklilikten sayılması için torba yasa değişikliği gerekmektedir. 2019 yılında meclise kanun teklifi verilmişti ancak staj sigortasının emeklilikten sayılması maddesi reddedildi. Vatandaşlarımız staj sigortasının emekliliğe etki etmesi için gerekli yasa düzenlemesinin yapılmasını bekliyor. 

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Cumhurbaşkanımız iktidara geldiği günden bu yana bir çok haksızlığa uğramış vatandaşlara haklarını ödedi eminim milyonları ilgilendiren staj sigortasını emekliliğe dâhil edeceğini umuyor ve bekliyoruz

  2. Ben 1971 doğumluyun starj bizle başladı.serbest muhasebeci olarak staj yaptık.devletin bizleri siğorta yaptığı ve bizlere siğorta kartı vermesi bizlerin çalıştığımız yerde siğorta yapmamızı enğelledi.siğortam var zannederek tekrar siğorta yapılmadı.bugün emeklilik yaşı gelince anlıyoruzki bizleri aldatmışlar.başlangıç yapıp 1 gün prim ödeyen yaşıtın senden 5,6 yıl erken emekli ola biliyor.senim kadar prim ödemesede sende 56 yaşını bekle ömrün yeterse.böyle adalet olurmu.arkadaşım bir inşaatta çalışırken iş kazası geçiriyor ve sigorta primi ödemesi zorunlu olunca prim yatıyor ve o iş kazası bugün adamı emekli yapıyor.bizler hep çalıştık 7 yaşında beri çok işler yaptık primin yoksa herşey boş .prim ve yaş değerlendirilmeli birde bu kişi özel sektörde ise sigortası çalınıyor nasıl emekli olacak.insanların hakkını gaspedipde hayır işleri yapmasın kimse.herkese hakkı verilsin.kimse sadaka istemiyor hakkını istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir