Eğitim

Engelli Memur Alımları Başladı! Engelli Memur Alımı Şartları 2022 Neler? 2 Bin 927 Memur Birden Alınacak!

Her yıl gerçekleştirilen engelli memur alımı için 2022 yılında da yeni bir haber gelmiş bulunuyor. Bu yıl boyunca 2 bin 927 adet engelli memur istihdam edecek olan devlet kamu kurum ve kuruluşları engelli memur alımında aranacak şartları tek tek açıklamaya başlıyor.

2022 yılında da engelli memur alımına devam eden kamu kurum ve kuruluşları temelde yüzde 40 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşları bu kapsamda değerlendiriyor. İki ayrı şekilde alım yapılacağını açıklamış olan kamu kurum ve kuruluşları, ilgilenen vatandaşlar için tüm detayları açıklamış bulunuyor.

Engelli Memur Alımı Şartları Neler?

Kamu kurum ve kuruluşlarının personel sayılarının yüzde 3’ünün engelli bireylerden oluşması şartı bulunduğu için hemen hemen tüm kamu kurum ve kuruluşları her yıl engelli personel alımı gerçekleştiriyor. Bu kapsamda geçtiğimiz gün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılında 2 bin 927 engelli memur atamasının yapılacağını müjdelemiş bulunuyor. Engel gruplarına uygun işler yapan engelli bireyler, engellerine göre de sınıflandırılarak değerlendiriyor. Bu kapsamda engelli bireyler üç ayrı grupta olmak üzere genel engelli, zihinsel engelli ve görme sistemi engelleri olarak sınıflandırarak alımları gerçekleştiriyor. Ayrıca genel engelli grubuna bedensel, süreğen hastalık, dil ve konuşma bozukluğu, ruhsal ve duygusal, yaygın gelişimsel bozukluk, özel öğrenme güçlüğü ve CP hastası gibi engeller giriyor.

Engelli Memur Alımı Nasıl Yapılıyor?

Yüzde 40 üzerinde engele sahip olduğunu sağlık kurumları aracılığıyla kanıtlayan her vatandaşın başvuru yapabileceği engelli memur alımı iki ayrı şekilde gerçekleştiriyor. Bunlardan ilki kura yolu iken, diğeri e-KPSS oluyor. Kura yoluyla yapılan yerleştirmeler başvuru yapan kişilerin noter huzurunda çekilen kura ile yerleştirmesine dayanıyor. Sınavlı olarak alım yapılan pozisyonlarda ise, e-KPSS’ye girme şartı aranıyor. Sınav sonucuna göre tercih yapıp tercihlerine göre boş kadrolara atamaları böylelikle yapılacak olan engelli bireylerin e-KPSS’ye girmek için belirli bir ücret ödemesi gerekiyor. 2022 yılı için 170 TL olarak belirlenmiş olan e-KPSS ücretinin bir kısmı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sosyal destek ödemesi kapsamında karşılanıyor. Bu bağlamda 2022 yılı e-KPSS için engelli vatandaşlar, sadece 125 TL ödeme yapıyor.

 

İlgili Makaleler