Sağlık

Yeni virüs salgını halkı paniğe sevk etti! Uzmanlar uyardı: O belirtiler hayati olabilir!

Dünya kısa bir süre önce İngiltere’de fark edilen ve yayılım hızı gittikçe artan ilk duyulduğu günden itibaren 16 farklı çocuğun hayatına son veren yeni bir virüs ile karşı karşıya. Dünyayı saran enfeksiyon İngiltere’den gelen açıklama sonrası herkesi şüpheye düşürürken İngiliz uzman tarafından: “Şu semptomlara dikkat edin!” diyerek hayati riski var uyarısında bulunuldu.

2019’un son günlerinde hayatımıza dahil olan tüm dünyayı saran coronavirus 6,5 milyonu aşkın kişinin canına mal olmuştu. 2022’nin son günlerinde ise adeta o günleri yaşatabilecek yeni bir virüs salgını daha ortaya çıktı. Uzmanlar konu üzerine açıklamada bulundu.

STEP A VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Kısa süre önce yaz aylarının etkisini gösterdiği dönemde Omicron isimli yeni bir varyant keşfedilmişti. Ancak yılın yeni yıla geçmeye sayılı günler kala daha fazla etkisi olan Strep A isimli yeni bir virüs fark edildi. İngiltere’yi ayağa kaldıran bu enfeksiyon çocuk ölümlerine de neden oldu. Konu üzerine bir açıklama yapıldı. İl Meclis Halk Sağlığı direktörü tarafından şu açıklama yapıldı: “Strep A isimli virüs  genellikle boğaz kısımlarında ve cilt üzerinde bakteri dolaşımını tetikliyor. Hapşırma ile ya da öksürme yolu ile kişiye geçebiliyor.”

Yeni salgından korunmak isteyenlerin öncelikle teşhisi doğru yapabilmesi tedavi sürecine yönelik erken farkındalık kazanması gerekiyor. Yeni bir enfeksiyon türü olduğu unutulmamalıdır, diyen uzman isimler özellikle ateş ve boğaz ağrısı üzerinde duruyor. “Bu semptomları fark edebilmek ve hayati tehlikeden uzak bir şekilde süreci tamamlamak uyanık olmak gerekiyor” deniyor.

STEP A VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

“Hızlı yayılım gösteren bu hastalığa yönelik ortada büyük bir panik dalgası hakim” diyen İngiliz uzman vatandaşları uyarı niteliğinde şu sözleri aktardı: “Bu yeni bir virüsle nasıl başa çıkılacağı düşünülüyor. Aslında bilinen tedavi sürecinde aşılabilecek bir bakteridir” dedi.

Öte yandan 5 farklı semptoma dikkat çektiler. Bilim insanları enfeksiyon belirtileri olarak şu özellikleri ilk 5 sırada paylaştı: “Yüksek ateş, Kas ağrısı, Boğaz ağrısı, Zımpara kağıdı gibi kızarıklık, Salgı bezlerinde boğaz şişkinliği”

STEP A VİRÜSÜ ETKİSİNİ NE ZAMAN YİTİRİYOR? TEDAVİSİ  YÖNTEMİ NEDİR?

Uzmanlar tarafından hastalığın semptomları ve nasıl dikkat edileceğine yönelik bilgi paylaşımı yapılırken en fazla bir hafta sürdüğü ifade ediliyor. İnsanlara bulaşma riski hapşırma ve öksürük ile özellikle yakın temas ile geçebiliyor. Hastalık için şu anda net bir aşı ortaya konmadı. Ancak bulaşma hızı yükselen bu enfeksiyon için antibiyotiklerle tedavi edebilmek mümkün olduğu söyleniyor. Bu virüs pekte uzak değil. İngiltere’de 2017 ve 2018 yılları arasında fark edilmiş olan ve 10 yaş altındaki 4 çocuğun hayatına mal olan bir salgın olmuştu. Coronavirus kısıtlamaları azalmaya başladıkça bu virüse yönelik salgın vakalarında da büyük bir artış görülmeye başlandı.

İlgili Makaleler